duminică, 27 decembrie 2015

Scurt istoric



In Romania afacerile de tip network marketing sunt reglementate prin Legea nr.650/07.12.2002 pentru aprobarea OUG nr.99/2000 defineşte, la art.42, alin. (1),


Vânzarea directă este acea practică comercială prin care produsele sau serviciile sunt desfăcute de către comerciant direct consumatorilor, în afara spaţiilor de vânzare cu amănuntul, prin intermediul vânzătorilor direcţi, care prezintă produsele şi serviciile oferite spre vânzare, iar la alin.
(2), Vânzarea prin reţele – multilevel marketing – este o formă a vânzării directe prin care produsele şi serviciile sunt oferite consumatorilor prin intermediul unei reţele de vânzători direcţi care primesc un comision atât pentru vânzările proprii, cât şi pentru vânzările generate de reţelele de vânzători direcţi pe care i-au recrutat personal.”

,,Cei mai multi experti sunt de acord ca primul intreprinzator care a folosit cu succes un program network marketing a fost Carl Rehnborg.

   In anii 1920 existasera firme de vanzari directe care isi recompensau baneste agentii pentru fiecare agent nou pe care il recrutau,sau le permiteau agentilor sa-si opreasca un procent din vanzarile brute ale celor pe care–i recrutasera, pe o perioada limitata de timp, de exemplu pentru primele saizeci de zile dupa recrutare.

  Dar se pare ca Rehnborg a fost primul care le-a permis agentilor de vanzari sa incaseze comisioane permanente de la recrutii lor, pe toata durata de existenta a afacerii.

 Carl Rehnborg a fost agent comercial in China in anii 1920, si la izbucnirea razboiului civil a ramas blocat intr-un oras necunoscut pentru el Shangai fiind nevoit sa supravietuiasca cu orez si apa si sa-si suplimenteze ratiile cu supe din plante, iarba, si chiar cuie ruginite (pentru fierul pe care il contineau).
     Dupa revenirea in SUA folosindu-si pregatirea de chimist a creat suplimente alimentare din lucerna, patrunjel, spanac, creson, morcovi si diverse minerale si vitamine. in 1934, a infiintat o companie pentru a vinde aceste produse, numita initial California Vitamin Company, rebotezata ulterior Nutrilite Products, Inc. Aceasta a functionat ca o companie obisnuita de vanzari directe pana in 1945 cand Rehnborg a introdus un nou plan pentru recompensarea vanzatorilor produselor sale.

   
    Se pare ca acest plan a fost conceput de doi distribuitori Lee Mytinger si William Casselberry, dar indiferent cine au fost inventatorii, planul dovedea majoritatea caracteristicilor pe care azi le asociem in mod uzual cu network marketingul.
    Planul permitea oricarui distribuitor Nutrilite care avea douazeci si cinci de clienti regulati sa recruteze agenti de vanzari noi si sa-si opreasca un comision de 3% din vanzarile lor,atat timp cat persoana recrutata ramanea la Nutrilite. in acest fel agentii de vinzari obisnuiti isi puteau creea o organizatie de vanzari ce putea genera venit rezidual.

   
Conceptul cheie al lui Rehnborg era de a permite agentilor Nutrilite sa obtina compensatii nu numai din vanzarile recrutilor lor, ci si din vanzarile recrutilor recrutilor lor si asa mai departe, pentru ca acest aranjament multilevel oferea un potential impresionant pentru cresterea afacerii.
     Acum puteai recruta alte personae care sa recruteze pentru tine, nu doar sa vanda, iar acest nou agent de vanzari sau “distribuitor” pe care il aduceai in companie iti dubla posibilitatea de a-i recruta pe altii.

    Acest concept se bazeaza pe o operatie matematica numita progresie geometrica, care sta de fapt la baza dezvoltarii impresionante a afacerilor in sistemul network marketing.
    

     Sa facem un mic exercitiu: daca ar fi sa alegeti intre 100.000 $ in bani lichizi si 1 cent care s-ar dubla zilnic timp de o luna ce ati alege ? cei care se pricep la matemetica nu ar ezita si ar alege imediat moneda de 1 cent, pentru ca ei ar sti ca dupa treizeci si unu de zile de dublare, incpand cu prima zi,centul ar ajunge la peste 21 de milioane de dolari.
   Aceasta forta matematica, progresia geometrica este folosita de network marketing in dezvoltarea afacerii, si de aici progresele uimitoare.”



Sursa informatiilor: http://mlmbizz.tripod.com/id13.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu